KleinDe Stelvio editie van de 3Bergentocht brengt € 63.276,- euro op.  De machtige Italiaanse bergpas werd beklommen door 30 deelnemers waaronder 2 meisjes van 12 en 14 jaar.

Noa (14) en Myrthe (12) Faaij liepen deze week tijdens de tiende editie van de 3BergenTocht, die hun moeder organiseert. Samen haalden ze ruim 12.000 euro op. Noa het meeste geld op: ruim 7.000 euro. ,,Ze heeft bijna 300 brieven naar bedrijven gestuurd om haar te sponsoren’’, vertelt moeder Klaske Hofstee. ,,Ze begon er al in september mee. Het is ongelofelijk wat ze voor elkaar heeft gekregen." ,,De tocht was goed te doen’’,  vertelt Myrthe, ,,We konden flink doorstappen. Het is ontzettend mooi in de bergen, dan is het niet erg als je uren moet wandelen.’’ Myrthe zamelde geld in door glow-in-the-darksteentjes mee naar boven te nemen. Daarop stonden de namen op van dierbaren van sponsoren. ,,Zodat ze een stukje dichter bij de hemel zijn. Op de top aangekomen, kon ze echt niet meer. Ze zei dat ze tot aan haar knieën versleten is.’’

Elf jaar geleden kreeg vader Nico de diagnose hersenkanker; hij heeft een kwaadaardige hersentumor. Met zijn gezin zet hij zich sindsdien vol overgave in om geld in te zamelen voor onderzoek. Daartoe werd Stichting STOPhersentumoren opgericht. De teller staat al op 5,5 miljoen euro. Elke zomer organiseert de stichting een beklimming naar een bekende berg in Europa. Dat gebeurde met de fiets, maar ook met de step. De sponsoropbrengst van de deelnemers gaat naar de stichting.

Klein3Fiets

De gezondheid van Nico is de afgelopen jaren redelijk stabiel. De tumor groeit maar heel langzaam. Vrijdag gaat hij zelf de Stelvio op met de fiets. Normaal gesproken maakt gaat hij samen met de deelnemers, maar deze keer is Nico meer overprikkelt. Dus op de grote dag gaat hij wandelen en een paar dagen later fietsen. Dan staan er geen supporters langs de kant, in tegenstelling tot woensdag. Vanwege het hersenletsel kan hij moeilijk tegen drukte.

Patiënten met een hersentumor hebben een korte levensverwachting.  Hofstee: ,,Nico heeft onze dochters naar de basisschool zien gaan en ook naar de middelbare school. Ik hoop dat hem nog lang gegund is. Ik heb al geroepen dat we volgend jaar de Tourmalet in de Pyreneeën gaan beklimmen. Mijn man heeft dat ook gedaan in zijn jeugd. Ik hoop dat Noa naar boven fietst en Nico in haar wiel mag hangen.’’